Rambler's Top100
   

Собор архангела Михаила


ГлавнаяПраздникиСобор архангела Михаила

Малая и Великая вечерняТолкования паремийУтреняЛитургия

Месяца ноемвриа в 8 день

Собор святаго архистратига Михаила, и прочих безплотных сил


На Литургии:

блаженна 1-го канона, песнь 3-я: и 2-го, песнь 6-я.

Прокимен, глас 4: Творяй ангелы Своя духи, и слуги Своя пламень огненный. Стих: Благослови душе моя Господа: Господи Боже мой, возвеличился еси зело.

Апостол ко Евреем, зачало 305. [Евр. 2; 2 – 10.]

Братие, аще глаголанное Ангелы слово бысть известно, и всяко преступление и ослушание праведное прият мздовоздаяние:

Братья, если через Ангелов возвещенное слово было твердо, и всякое преступление и непослушание получало праведное воздаяние,

Како мы убежим, о толицем нерадивше спасении, еже зачало прием глаголатися от Господа, слышавшими в нас известися,

То как мы избежим, вознерадев о толиком спасении, которое, быв сначала проповедано Господом, в нас утвердилось слышавшими от Него,

Сосвидетелствующу Богу знаменьми же и чудесы, и различными силами, и Духа Святаго разделеньми, по Своей Ему воли?

При засвидетельствовании от Бога знамениями и чудесами, и различными силами, и раздаянием Духа Святаго по Его воле?

Не ангелом бо покори Бог вселенную грядущую, о нейже глаголем:

Ибо не Ангелам Бог покорил будущую вселенную, о которой говорим;

Засвидетелствова же негде некто, глаголя: что есть человек, яко помниши его? или сын человеческий, яко посещаеши и?

Напротив некто негде засвидетельствовал, говоря: что значит человек, что Ты помнишь его? или сын человеческий, что Ты посещаешь его?

Умалил еси его малым нечим от ангел: славою и честию венчал еси его и поставил еси его над делы руку Твоею,

Не много Ты унизил его пред Ангелами; славою и честью увенчал его, и поставил его над делами рук Твоих,

Вся покорил еси под нозе его. Внегда же покорити ему всяческая, ничтоже остави ему непокорено. Ныне же не у видим ему всяческая покорена:

Все покорил под ноги его. Когда же покорил ему все, то не оставил ничего непокоренным ему. Ныне же еще не видим, чтобы все было ему покорено;

А умаленаго малымъ чим от ангел видим Иисуса, за приятие смерти славою и честию венчанна, яко да благодатию Божиею за всех вкусит смерти.

Но видим, что за претерпение смерти увенчан славою и честью Иисус, Который не много был унижен пред Ангелами, дабы Ему, по благодати Божией, вкусить смерть за всех.

Подобаше бо Ему, Егоже ради всяческая и Имже всяческая, приведшу многи сыны в славу, началника спасения их страданьми совершити.

Ибо надлежало, чтобы Тот, для Которого все и от Которого все, приводящего многих сынов в славу, вождя спасения их совершил через страдания.

Аллилуиа, глас 2: Хвалите Господа вси ангели Его.

Евангелие Луки, зачало 51. [Лк. 10; 16 – 21.]

Рече Господь Своим учеником: Слушаяй вас, Мене слушает: и отметаяйся вас, Мене отметается: отметаяйся же Мене, отметается Пославшаго Мя.

Сказал Господь Своим ученикам: Слушающий вас Меня слушает, и отвергающийся вас Меня отвергается; а отвергающийся Меня отвергается Пославшего Меня.

Возвратишася же седмьдесят с радостию, глаголюще: Господи, и беси повинуются нам о имени Твоем.

Семьдесят учеников возвратились с радостью и говорили: Господи! и бесы повинуются нам о имени Твоем.

Рече же им: видех сатану яко молнию с небесе спадша.

Он же сказал им: Я видел сатану, спадшего с неба, как молнию;

Се даю вам власть наступати на змию и на скорпию и на всю силу вражию: и ничесоже вас вредит.

Се, даю вам власть наступать на змей и скорпионов и на всю силу вражью, и ничто не повредит вам;

Oбаче о сем не радуйтеся, яко дуси вам повинуются: радуйтеся же, яко имена ваша написана суть на небесех.

Однако ж тому не радуйтесь, что духи вам повинуются, но радуйтесь тому, что имена ваши написаны на небесах.

В той час возрадовася духом Иисус и рече: исповедаю Ти ся, Oтче, Господи небесе и земли, яко утаил еси сия от премудрых и разумных, и открыл еси та младенцем: ей, Oтче, яко тако бысть благоволение пред Тобою.

В тот час возрадовался духом Иисус и сказал: славлю Тебя, Отче, Господи неба и земли, что Ты утаил сие от мудрых и разумных и открыл младенцам. Ей, Отче! Ибо таково было Твое благоволение.

Причастен: Творяй ангелы Своя духи:

Малая и Великая вечерняТолкования паремийУтреняЛитургия

    Rambler's Top100